Je kunt je cholesterol verlagen met een dieet zonder rood vlees.

01/10

De helft van de hoeveelheid rood en verwerkt vlees in het dieet kan een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid. Dit werd gemeld door een groep wetenschappers van de Universiteit van Nottingham na voltooiing van hun onderzoek. Een artikel met een verhaal over de resultaten werd op 30 september gepubliceerd op de universitaire website.

Wetenschappers en voedingsdeskundigen nemen varkensvlees, rundvlees, lam en kalfsvlees op in het concept van rood vlees, evenals vlees dat op een of andere manier is ingeblikt of gerookt. Deze voedingsmiddelen bevatten in de regel een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren en leiden tot een toename van de hoeveelheid "slechte" LDL-cholesterol in het bloed. Het hoopt zich op de wanden van bloedvaten op en kan een hartaanval veroorzaken. Bewustwording van de risico's verbonden aan het eten van rood vlees heeft geleid tot een toename van het aantal vegetariërs dat vlees volledig uit hun dieet heeft geëlimineerd. Daarom wilden wetenschappers erachter komen of een afname van de hoeveelheid gegeten vlees, en niet de volledige vermindering ervan, een positief effect op de gezondheid zal hebben.

Het huidige werk werd bijgewoond door 46 vrijwilligers die de vleesconsumptie aanzienlijk verminderden en zich 12 weken aan een dieet hielden. Het is be>

Professor Andrew Salter, de auteur van de studie, merkte op dat de gegevens aantoonden dat zelfs relatief jonge en gezonde mensen die relatief kleine veranderingen aanbrengen in de hoeveelheid rood vleesconsumptie hebben geleid tot significante veranderingen in LDL-cholesterol, die, indien gehandhaafd gedurende een bepaalde periode, kan het risico op hartaandoeningen verminderen. Wetenschappers merkten ook op dat uit een dergelijk dieet het aantal witte en rode bloedcellen daalt, dus om hun aantal aan te vullen, is het noodzakelijk om zoveel mogelijk groenten, fruit, peulvruchten en volle granen te consumeren.

Gerelateerde materialen

Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.