artikel bijgewerkt 06/12/2019
Bijgewerkt 06/12/2019
6.21K views

( АРС-синдром , Энтезопатия сухожилий приводящих мышц бедра ) ARS-syndroom ( ARS-syndroom , enthesopathie van de pezen van de adductoren van de dij )

ARS-syndroom is een ziekte die de pezen en ligamenten beïnvloedt die zich hechten aan de symfyse en het schaambeen. In eerste instantie heeft het een inflammatoire, dan een degeneratief-dystrofisch karakter. Vanwege uniforme belastingen en herhaalde microtrauma. Het komt voor bij atleten. Het manifesteert zich in pijn in de onderbuik en het liesgebied, verergerd door ontvoering van de dij. Het wordt gediagnosticeerd op basis van klachten, medische geschiedenis, resultaten van een objectief onderzoek, radiografiegegevens, echografie en MRI. De behandeling omvat belastingbeperking, medicijnen, fysiotherapie en chirurgische ingrepen.

  ICD-10

  Другие болезни мягких тканей, связанные с нагрузкой, перегрузкой и давлением M70.8 Andere weke delenziekten geassocieerd met inspanning, overbelasting en druk

  Algemene informatie

  ARS-syndroom is een vrij veel voorkomende ziekte bij sporters. De afkorting ARS staat voor Adduktor-Rectus-Symphysis, bevat de Latijnse namen van de getroffen structuren: adductors van de dij, rectus abdominis, schaamgewricht. Het syndroom is bekend sinds 1958, de eerste beschrijving is van de Bulgaarse arts M. Bankov. Pathologie maakt deel uit van de groep myofasciale bekkenpijnsyndromen. Meest gediagnosticeerd bij voetballers. Het kan worden gevonden bij mensen die actief betrokken zijn bij elke sport met een intense belasting op hun benen. Aanzienlijk beperkt de mogelijkheden van patiënten, kan gedwongen terugtrekking uit een grote sport veroorzaken.

  ARS-syndroom

  redenen

  De be>

  pathogenese

  Met overbelasting van pezen en ligamenten treden microscheuren op in de gebieden met de grootste weefselspanning. Als reactie op schade worden lokale gebieden van oedeem en ontsteking gevormd. De weerstand van de pees tegen belastingen neemt af, de bloedsomloop in het getroffen gebied verslechtert. Het bovenstaande leidt tot het verschijnen van een toenemend aantal micro-fracturen, de vorming van microlittekens en gebieden met vettige degeneratie.

  Degeneratieve dystrofie is verbonden aan het ontstekingsproces. Enthesopathie ontwikkelt zich. Tendinitis en tendovaginitis van de pezen van de spieren van de buik en dij worden gevormd in combinatie met een soortgelijk proces op het gebied van ligamenten en pezen van de symfyse. Het resultaat is een afname van de functionaliteit van een patiënt met het ARS-syndroom, het optreden van pijn.

  symptomen

  ARS-syndroom wordt gedetecteerd bij jonge mensen die actief betrokken zijn bij sport, meestal bij professionele atleten. Patiënten klagen over pijn in de liesstreek, die >

  complicaties

  Met een >

  diagnostiek

  Een voorlopige diagnose wordt vaak gesteld door een sportarts. Een definitieve diagnose vereist een orthopedisch onderzoek en hardwaretests. Verdacht ARS-syndroom maakt een karakteristieke anamnese mogelijk (intense, uniforme, asymmetrische belastingen), klachten van liespijn, verergerd door beweging, positieve resultaten van functionele tests. De volgende instrumentele methoden worden ter bevestiging toegewezen:

  • Röntgenonderzoek. Met een >röntgenfoto's van het bekken . Soortgelijke laesies van de sacro-iliacale gewrichten zijn mogelijk.
  • Echografie van het schaambeen. Echografie beoordeelt de toestand van kraakbeen en botstructuren, bovenbeenspieren en hechtingsgebieden van hun pezen (entheses). De resultaten van de procedure bepalen de uitbreiding van symfyse, de degeneratie van pezen en spiervezels, vooral uitgesproken in het gebied naast het bot.
  • MRI van de bekkenbeenderen. Scannen stelt u in staat om ontstekingen en degeneratie in de ingangen en aangrenzende delen van de pezen te visualiseren, evenals in de symphysis en sacro-iliacale gewrichten.

  ARS-syndroombehandeling

  Conservatieve therapie

  De behandeling kan poliklinisch worden uitgevoerd of onder de voorwaarden van de afdeling Traumatologie en orthopedie . Een be>

  Kinesiotherapie voor het schaamgewricht en aangrenzende spieren is geïndiceerd. De meest effectieve conservatieve behandelingsmethode is schokgolftherapie .

  Chirurgische behandeling van het ARS-syndroom

  Met de ineffectiviteit van conservatieve methoden, frequente terugvallen, wordt chirurgische interventie aanbevolen. Tijdens chirurgie, met het ARS-syndroom , wordt een gedeeltelijke dissectie van de spieren van de dij en buik betrokken bij het pathologische proces uitgevoerd met hun gelijktijdige plastische reconstructie. De patiënt mag op de tweede dag opstaan. In de postoperatieve periode worden analgetica en antibacteriële middelen voorgeschreven.

  rehabilitatie

  Na 3 weken, met bevredigende echografische gegevens, die een voldoende herstel van de geopereerde structuren aangeven, begint de revalidatie, waaronder fysiotherapie, elektromyostimulatie , hydrokinese-therapie. Een maand na chirurgische behandeling van het ARS-syndroom is hardlopen zonder obstakels en versnellingen toegestaan. Na anderhalve maand mag de patiënt trainen en wordt een geleidelijke toename van de belasting aanbevolen.

  Voorspelling en preventie

  De prognose van patiënten met het ARS-syndroom kan als voorwaardelijk gunstig worden beschouwd. De effectiviteit van conservatieve therapie is klein, een gestage verbetering treedt op bij 20-25%. De beste resultaten worden genoteerd na de schokgolftherapie. Na chirurgische behandeling verdwijnt het pijnsyndroom, gaan patiënten zoals gewoonlijk terug naar sport, maar op de >

  literatuur
  1. Diagnose van het ARS-syndroom bij atleten / Kostrub O.O., Blonsky R.I., Zayets V.B., Vovchenko A.Ya., Tyutyunnik I.M.// Sportgeneeskunde en lichamelijke revalidatie. - 2013 - Nr. 1
  2. De methode van chirurgische behandeling van ARS-syndroom / Orletsky AK, Vasiliev DO, Mironov SP // Bulletin of Traumatology and Orthopedics. PP Priorova - 2000 - nr. 4
  3. Extracorporale schokgolftherapie bij de behandeling van myofasciale pijn in het bekkengebied van atleten en balletdansers / Mironov SP, Burmakova GM, Pokin-Chereda GD
  ICD-10-code
  M70.8
  Deel dit
  Deel dit
  Beoordeel het artikel!
  4.8 / 5 Artikelbeoordeling 4.8 / 5
  beoordelingen: 10

  ARS-syndroom - behandeling in Moskou

  Procedures en operaties Gemiddelde prijs
  Traumatologie-orthopedie / Consulten in traumatologie en orthopedie
  vanaf 563 p. 447 adressen
  Traumatologie-orthopedie / Consulten in traumatologie en orthopedie
  vanaf 563 p. 412 adressen
  Diagnostiek / Radiografie / Radiografie van de botten van de romp
  vanaf 350 r. 294 adressen
  Consulten / Consultaties van volwassen specialisten / Specialisten in regeneratieve geneeskunde
  vanaf 900 p. 38 adressen
  Consulten / Consultaties van volwassen specialisten / Specialisten in regeneratieve geneeskunde
  vanaf 1200 p. 27 adressen
  Traumatologie-orthopedie / operaties op zachte weefsels / operaties op spieren en ligamenten van de onderste ledematen
  35903 p. 7 adressen
  Fysiotherapie / massage / klassieke massage
  1041 p. 764 adressen
  Fysiotherapie / elektrische schok / elektroforese
  737 p. 369 adressen
  Fysiotherapie / magnetische veldbehandeling / magnetotherapie
  673 p. 320 adressen
  Fysiotherapie / schokgolftherapie
  2522 p. 309 adressen

  Reacties op het artikel

  U kunt uw medische geschiedenis delen die u heeft geholpen bij het behandelen van het ARS-syndroom.

  Jouw reactie
  Uw beoordeling:
  Uw beoordeling
  We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
  Informatie gepubliceerd op de site,
  alleen bedoeld ter referentie
  en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
  Raadpleeg zeker uw arts!

  Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.