artikel bijgewerkt 04/23/2019
Bijgewerkt 23/04/2019
68.6K weergaven

Alcoholontwenningssyndroom

Alcoholontwenningssyndroom is een complex van pathologische symptomen die optreden bij alcoholisten wanneer ze weigeren alcohol te drinken. Het lijkt in manifestaties op een kater, maar verschilt ervan in een aantal extra tekens, waaronder de duur. Het ontwikkelt zich alleen bij patiënten met stadia 2 en 3 van alcoholisme, in afwezigheid van alcoholafhankelijkheid wordt niet waargenomen. Het gaat gepaard met zweten, hartkloppingen, trillende handen, verminderde coördinatie van bewegingen, slaap- en stemmingsstoornissen. Mogelijke overgang naar delirium tremens (delirium tremens). Behandeling is infusietherapie.

Algemene informatie

Alcoholontwenningssyndroom ( ontwenningssyndroom ) is een complex van psychologische, neurologische, somatische en autonome aandoeningen die optreedt na het stoppen met drinken. Het ontwikkelt zich alleen bij mensen die lijden aan alcoholverslaving. Het komt voor in de 2e fase van alcoholisme. Sommige manifestaties van dit syndroom zijn vergelijkbaar met een gebruikelijke kater, maar er zijn een aantal symptomen tijdens een kater, waaronder een onweerstaanbare hunkering naar alcohol. Een kater passeert binnen een paar uur, ontwenningsverschijnselen duren enkele dagen.

De periode vanaf het begin van regelmatige consumptie van alcoholische dranken tot het verschijnen van alcoholontwenningssyndroom varieert van 2 tot 15 jaar. Er is een verband tussen het tijdstip van optreden van deze aandoening, geslacht en leeftijd van de patiënten. Dus, bij jonge mannen en adolescenten worden tekenen van ontwenning al 1-3 jaar na het begin van alcoholmisbruik waargenomen, en na 2-5 jaar wordt de ziekte >

Alcoholontwenningssyndroom

Pathogenese van alcoholonttrekkingssyndroom

Na binnenkomst in het lichaam wordt ethanol op verschillende manieren gesplitst: met de deelname van het alcoholdehydrogenase-enzym (voornamelijk in levercellen), met behulp van het catalase-enzym (in alle cellen van het lichaam) en met de deelname van het microsomale ethanoloxidatiesysteem (in levercellen). In alle gevallen wordt acetaldehyde, een zeer giftige verbinding die de werking van alle organen negatief beïnvloedt en kater-symptomen veroorzaakt, een tussenproduct van het metabolisme.

Bij een gezond persoon wordt alcohol voornamelijk afgebroken met behulp van alcoholdehydrogenase. Bij regelmatig gebruik van alcohol worden alternatieve varianten van alcoholmetabolisme geactiveerd (met de deelname van catalase en het microsomale ethanol-oxiderende systeem). Dit leidt tot een toename van de hoeveelheid acetaldehyde in het bloed, de ophoping ervan in organen en weefsels. Acetaldehyde beïnvloedt op zijn beurt de synthese en afbraak van dopamine (een chemische stof die een interactie aangaat met zenuwcellen).

>alcoholisme verandert het beeld: stopzetting van alcohol houdt een afbraak in compensatie in, het lichaam vervalt niet alleen, maar ook de synthese van dopamine wordt sterk verbeterd. Het niveau van dopamine neemt toe, wat leidt tot het optreden van autonome reacties, de be>

Veranderingen in dopamine-niveaus worden geassocieerd met symptomen zoals slaapstoornissen , angst, prikkelbaarheid en verhoogde bloeddruk . De ernst van ontwenningsverschijnselen hangt rechtstreeks af van het niveau van dopamine. Als de inhoud ervan verdrievoudigd is in vergelijking met de norm, gaan ontwenningsverschijnselen over in delirium tremens ( delirium tremens). Samen met het effect op het niveau van neurotransmitters heeft acetaldehyde een negatieve invloed op het vermogen van rode bloedcellen om zuurstof te binden. Rode bloedcellen leveren minder zuurstof aan de weefsels, wat leidt tot metabole stoornissen en zuurstofgebrek van cellen van verschillende organen. Tegen de achtergrond van weefselhypoxie treden somatische symptomen op die kenmerkend zijn voor ontwenningsverschijnselen.

De diepte van beschadiging van het lichaam tijdens het intrekken heeft invloed op de duur van deze aandoening. Een typische kater duurt slechts enkele uren. Onthouding duurt gemiddeld 2-5 dagen, de maximale symptomatologie wordt meestal waargenomen op de derde dag, op het hoogtepunt van het falen van de compensatiemechanismen als gevolg van het stoppen met alcoholgebruik. In ernstige gevallen kunnen resterende ontwenningsverschijnselen 2-3 weken aanhouden.

Symptomen en classificatie van alcoholontwenningssyndroom

Er zijn verschillende classificaties van alcoholontwenningssyndroom, rekening houdend met de ernst, het tijdstip van optreden van bepaalde symptomen, evenals klinische opties met de overheersing van een of andere symptomatologie. In de 2e fase van alcoholisme worden drie graden van terugtrekking onderscheiden:

  • 1 graad. Het vindt plaats tijdens de overgang van de eerste fase van alcoholisme naar de tweede. Verschijnt met kortstondige binges (meestal - niet >
  • 2 graden. Waargenomen "in het midden" van de tweede fase van alcoholisme. Verschijnt na hard drinken gedurende 3-10 dagen. Neurologische aandoeningen en symptomen van de interne organen komen samen bij autonome aandoeningen. Het gaat gepaard met roodheid van de huid en oogproteïnen, hartkloppingen, schommelingen in de bloeddruk, misselijkheid en braken, een gevoel van troebelheid en zwaarte in het hoofd, verminderde loop, trillende handen, oogleden en tong.
  • 3 graden. Het komt meestal voor tijdens de overgang van de tweede fase van alcoholisme naar de derde. Het wordt waargenomen met binges die >

In de derde fase van alcoholisme worden ontwenningsverschijnselen duidelijk en omvatten ze alle bovengenoemde symptomen. Er moet aan worden herinnerd dat de manifestaties van ontwenningsverschijnselen kunnen variëren, de ernst en prevalentie van bepaalde symptomen niet alleen afhankelijk van het stadium van alcoholisme, maar ook van de duur van een bepaalde binge, de toestand van interne organen, etc. Anders dan een kater, gaan ontwenningsverschijnselen altijd gepaard met een onweerstaanbaar ver>

Gezien het tijdstip van optreden, worden twee groepen ontwenningsverschijnselen onderscheiden. Vroege symptomen treden op binnen 6-48 uur na het weigeren om alcohol te drinken. Als de patiënt weer alcohol drinkt, kunnen deze symptomen volledig verdwijnen of aanzienlijk verzachten. Na het weigeren van alcohol is de patiënt angstig, geagiteerd, prikkelbaar. Hartkloppingen, trillende handen, zweten, verhoogde bloeddruk, afkeer van voedsel, diarree, misselijkheid en braken worden opgemerkt. Spiertonus is verminderd. Geïdentificeerde schendingen van geheugen , aandacht, oordeel, etc.

Late symptomen worden waargenomen binnen 2-4 dagen na stopzetting van alcoholgebruik. Vooral betrekking hebben op psychische stoornissen. Psychische stoornissen treden op tegen de achtergrond van verergering van sommige vroege symptomen (hartkloppingen, agitatie, zweten, trillende handen). De toestand van de patiënt verandert snel. Vertroebeling, hallucinaties, wanen en epileptische aanvallen zijn mogelijk. Delirium wordt gevormd op basis van hallucinaties en is meestal paranoïde van aard. Meestal worden waanvoorstellingen van vervolging waargenomen.

In de regel gaan vroege symptomen vooraf aan late, maar dit patroon wordt niet altijd waargenomen. In milde gevallen kunnen late symptomen afwezig zijn. Bij sommige patiënten ontwikkelen zich plotselinge symptomen tegen de achtergrond van een bevredigende algemene toestand, in de afwezigheid of zwakke ernst van vroege manifestaties van ontwenningsverschijnselen. Afzonderlijke late symptomen kunnen geleidelijk afnemen zonder in delirium tremens te veranderen. Met het verschijnen van alle tekenen en de progressie van late symptomen ontwikkelt zich delirium tremens. In sommige gevallen is de eerste manifestatie van ontwenningsverschijnselen een epileptische aanval, en de resterende symptomen (inclusief vroege) treden later op.

Er zijn 4 varianten van het beloop van alcoholonttrekkingssyndroom met een overheersing van symptomen van verschillende organen en systemen. Deze scheiding is van groot klinisch be>

  • Neurovegetatieve optie. De meest voorkomende variant van het verloop van ontwenningsverschijnselen is de 'basis' waarop andere manifestaties worden 'opgebouwd'. Het manifesteert zich door slaapstoornissen, zwakte, gebrek aan eetlust, hartkloppingen, bloeddrukschommelingen, trillende handen, zwelling van het gezicht, overmatig zweten en droge mond.
  • Cerebrale variant. Aandoeningen van het autonome zenuwstelsel worden aangevuld met flauwvallen, duizeligheid, intense hoofdpijn en verhoogde gevoeligheid voor geluiden. Epileptische aanvallen zijn mogelijk.
  • Somatische (viscerale) optie. Het klinische beeld wordt gevormd door pathologische symptomen van de interne organen. Milde geelheid van de sclera, opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, braken, kortademigheid, aritmie , pijn in het epigastrische gebied en het hartgebied worden gedetecteerd.
  • Psychopathologische optie. Geestelijke stoornissen overheersen: angst, stemmingswisselingen, angst, ernstige slaapstoornissen, visuele en auditieve illusies op korte termijn die kunnen veranderen in hallucinaties. De oriëntatie in ruimte en tijd verslechtert. Gedachten over zelfmoord en zelfmoordpogingen zijn mogelijk.

Ongeacht het type ontwenningskuur gaat deze aandoening altijd gepaard met psychische stoornissen en geduldig denken. Tijdens deze periode komen alle persoonlijkheidsveranderingen die kenmerkend zijn voor alcoholisme naar voren, worden "convexer", merkbaar van buitenaf. Onoplettendheid en onproductief denken van de patiënt zijn opmerkelijk. De patiënt neemt verklaringen en instructies niet slecht waar, handelt vaak en reageert niet op zijn plaats, in zijn antwoorden en toespraken is er geen gemak en directheid kenmerkend voor gewone informele communicatie. Humor en ironie zijn afwezig of vereenvoudigd en grof.

Angst heerst bij jonge mensen, en stemmingsverlies bij ouderen. Patiënten voelen zich hopeloos, hebben last van schuldgevoelens vanwege het onvermogen om alcohol te weerstaan ​​en hun acties onder invloed. In sommige gevallen treden paniekaanvallen op. Depressie wordt afgewisseld met episoden van vastberadenheid, vanwege toegenomen hunkering naar alcohol. In deze toestand bedriegen patiënten zonder wroeging geliefden, openen ze sloten of lopen ze weg van huis via het balkon, smeken geld bij vrienden en vreemden, plegen diefstallen, etc.

Behandeling van alcoholontwenningssyndroom

Behandeling van ontwenningsverschijnselen wordt uitgevoerd door specialisten op het gebied van narcologie . Patiënten met milde ontwenningsverschijnselen kunnen de hulp van een narcoloog thuis of op poliklinische basis krijgen. Het behandelingsregime omvat intraveneuze infusie van zoutoplossingen, vitaminetherapie, ontgiftingstherapie (inname van actieve kool), middelen voor het herstellen van de functies van verschillende organen en het verbeteren van de activiteit van het zenuwstelsel. Benzodiazepinen worden aan patiënten voorgeschreven - geneesmiddelen die angst verminderen, een kalmerend, hypnotisch en anticonvulsief effect hebben en tegelijkertijd het autonome zenuwstelsel beïnvloeden, waardoor autonome aandoeningen worden geëlimineerd.

Indicaties voor ziekenhuisopname zijn uitputting, significante uitdroging, ernstige hyperthermie, ernstige trillen van de ledematen, oogleden en tong, hallucinaties, epileptische aanvallen en verminderd bewustzijn . Intramurale behandeling is noodzakelijk in aanwezigheid van somatische pathologie, waaronder gastro-intestinale bloedingen , ademhalingsfalen , ernstig leverfalen , pancreatitis , ernstige bronchitis en longontsteking . Patiënten worden ook in het ziekenhuis opgenomen in aanwezigheid van psychische stoornissen ( schizofrenie , manisch-depressieve psychose , alcoholdepressie ) en met een geschiedenis van afleveringen van alcoholische psychose.

Het intramurale zorgprogramma omvat medicamenteuze therapie (het poliklinische behandelingsregime wordt aangevuld met antipsychotica, anticonvulsiva, slaappillen, kalmerende middelen, nootropica, geneesmiddelen voor de correctie van psychische en somatische aandoeningen), een speciaal dieet, plasmaferese en andere niet-medicamenteuze therapiemethoden. De behandeling wordt uitgevoerd na een passend onderzoek. Patiënten staan ​​onder toezicht van een narcoloog .

vooruitzicht

In milde gevallen verdwijnen alle verschijnselen van ontwenningsverschijnselen zonder behandeling in de periode tot 10 dagen, met behandeling zonder ziekenhuisopname (thuis of op poliklinische basis) - tot 5 dagen. De prognose voor ernstige ontwenning hangt af van de vorm van de aandoening, de ernst van psychische stoornissen en de ernst van de somatische pathologie. Het ernstigste verloop wordt waargenomen met een overheersing van psychopathologische symptomen en een overgang naar delirium tremens. Neurovegetatieve en viscerale varianten zijn gemakkelijker en hebben een kortere duur.

Er moet aan worden herinnerd dat ontwenning een teken is van een reeds ontwikkelde alcoholverslaving. Als de patiënt alcohol blijft gebruiken, zullen de ontwenningsverschijnselen na verloop van tijd verergeren en zal het alcoholisme toenemen. Als ontwenningsverschijnselen optreden, moet u een narcoloog raadplegen die het meest effectieve behandelingsregime voor alcoholisme aanbeveelt (installatie van een coderingsimplantaat , medicamenteuze behandeling van alcoholisme , hypnotische therapie , Dovzhenko-codering , enz.) En een geschikt revalidatieprogramma adviseren.

Deel dit
Deel dit
Beoordeel het artikel!
4.5 / 5 Artikelbeoordeling 4.5 / 5
beoordelingen: 20

Alcoholontwenningssyndroom - behandeling in Moskou

Procedures en operaties Gemiddelde prijs
Narcologie / Consultaties in narcologie
vanaf 530 p. 173 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Intrekking van hard drinken
4628 p. 46 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Medicamenteuze behandeling van alcoholisme
10224 p. 44 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Medicamenteuze behandeling van alcoholisme
9732 p. 36 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Psychotherapeutische behandeling van alcoholisme
10793 p. 28 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Intrekking van hard drinken
6972 p. 27 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Intrekking van hard drinken
11219 p. 24 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Medicamenteuze behandeling van alcoholisme
6023 p. 24 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Psychotherapeutische behandeling van alcoholisme
7733 p. 16 adressen
Narcologie / Behandeling van alcoholisme / Psychotherapeutische behandeling van alcoholisme
8107 p. 14 adressen

Reacties op het artikel

U kunt uw medische geschiedenis delen die u heeft geholpen bij het behandelen van ontwenningsverschijnselen van alcohol.

Jouw reactie
Uw beoordeling:
Uw beoordeling
We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.