Plastic theezakjes vergiftigen het lichaam

25/09

Onderzoekers van ACS Environmental Science Technology ontdekten dat bij het zetten van thee in plastic theezakjes microdoses van nanomateriaal in plastic in de drank terechtkomen, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Het wetenschapsteam werd geleid door Natalie Tufenkji. Het artikel werd vandaag, 25 september, gepubliceerd op de ACS-website.

Veel mensen proberen het gebruik van plastic te verminderen, maar sommige theefabrikanten bewegen in de tegenovergestelde richting en vervangen traditionele papieren zakken door plastic zakken - we vinden een dergelijk product vaak in de schappen van Russische winkels (bijvoorbeeld, alle driehoekige zakken zijn gemaakt van dit materiaal). Na verloop van tijd valt het plastic uiteen in minuscule microplastics en zelfs kleinere nanoplastics, waarvan de grootte kleiner is dan 100 nanometer (nm). Ter vergelijking: menselijk haar heeft een diameter van ongeveer 75.000 nm.

Wetenschappers hebben al microscopische deeltjes materiaal in het milieu, water en voedsel ontdekt, maar zijn nog niet tot een consensus gekomen over hoe schadelijk microplastics voor mensen zijn. Natalie Tufenjee en haar collega's vroegen of recent opkomende plastic theezakjes micro- en nanoplastics tijdens het brouwen in de drank zouden kunnen vrijgeven, en hoe dit de kleine waterorganismen Daphnia magna of watervlooien zou beïnvloeden, die vaak in milieustudies worden gebruikt. Om de analyse uit te voeren, kochten onderzoekers vier verschillende commerciële theeën verpakt in plastic zakken. Ze sneden de zakken, verwijderden de theeblaadjes en wasten de lege zakken. Vervolgens verwarmden ze zakken water in containers om de kookomstandigheden te simuleren. Met behulp van elektronenmicroscopie ontdekte een team van wetenschappers dat een plastic zak bij een brouwtemperatuur ongeveer 11,6 miljard microplastic en 3,1 miljard nanoplastische deeltjes in water afvoerde.

Deze niveaus waren duizenden keren hoger dan eerder gemeld. In een ander experiment stelden onderzoekers watervlooien bloot aan verschillende doses micro- en nanoplastics uit theezakjes. Hoewel de schaaldieren het overleefden, ontwikkelden ze enkele anatomische en gedragsafwijkingen. Experts zeggen dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of plastic een subtiel of chronisch effect op de menselijke gezondheid kan hebben.

Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.