artikel bijgewerkt 04/30/2019
Bijgewerkt 30/04/2019
21.8K weergaven

Darmabces

Een darmabces is een etterende laesie van de darmwand, die een gevolg is van de overgang van een purulent-inflammatoir proces van nabijgelegen organen of lymfogene of hematogene verspreiding van infectie vanuit andere foci. De ziekte kan optreden met zich snel ontwikkelende symptomen, hyperthermie, een scherp pijnsyndroom tegen de achtergrond van een ernstige algemene aandoening of in een recidiverende vorm. De basis van de diagnose is het kenmerkende klinische beeld, de resultaten van echografisch onderzoek, CT-gegevens. De behandeling van de ziekte is chirurgisch, uitgevoerd tegen een achtergrond van massale antibacteriële therapie.

ICD-10

Острый перитонит K65.0 Acute peritonitis

Algemene informatie

Een darmabces is een beperkte focus van etterende ontsteking in de darmwand. In algemene chirurgie wordt deze pathologie beschouwd als een vorm van purulent-inflammatoire processen in de buikholte, een overgang van het purulente proces van naburige organen of als een complicatie van chirurgische ingrepen. De anatomische en fysiologische kenmerken van de buikholte, inclusief de eigenschappen van het peritoneum, en de topografie van de organen veroorzaken de vorming van een beperkte inflammatoire focus in de darm.

Darmabces

redenen

De be>streptococcus - 7-10%, Pseudomonas aeruginosa - 7-8%, Proteus - 5-8%, tot 25% - anaërobe flora. Een abces kan zich ontwikkelen als gevolg van een directe (contact) overgang van infectie vanuit de aangrenzende gebieden, als gevolg van perforatie, penetratie van een darmzweer of ander deel van de darm, destructieve appendicitis , peritonitis .

Een even vaak voorkomende oorzaak zijn postoperatieve complicaties: een abces kan het gevolg zijn van onvoldoende effectieve drainage, onvolledige verwijdering van effusie of beschadigde weefsels, ettering van een postoperatief hematoom ; vormen >angina , osteomyelitis , furunculosis. In 8% van de gevallen is het niet mogelijk om de specifieke oorzaak van de ontwikkeling van een darmabces te achterhalen.

pathogenese

Beperkte purulente ontsteking in de darmabceszone kan op verschillende manieren worden georganiseerd: door een focus te vormen op de plaats van infectie, ettering van geïnfecteerd exsudaat, ophoping van bloed of gal in het gebied van chirurgische interventie, evenals het beperken van het pathologische proces dat door naburige organen gaat, inclusief peritonitis.

Symptomen van een darmabces

Het klinische beeld in de beginfase wordt bepaald door de onderliggende ziekte: cholecystitis , maagzweer , appendicitis, trauma in de buikholte of anderen. Met een complicatie van de hoofdpathologie door een darmabces ontwikkelt zich karakteristieke symptomatologie: een sterke intensieve toename van de lichaamstemperatuur, een significante verslechtering van de algemene toestand van de patiënt, koude rillingen, ernstige pijn in de buikholte (de locatie hangt af van de plaats van de vorming van het abces).

Er zijn drie opties voor het verloop van de ziekte. In de meeste gevallen begint het proces gewelddadig, met hyperthermie, ernstige pijn, de algemene toestand van de patiënt is ernstig. Dit beloop wordt bepaald door de snelle toename van het infiltraat in de buikholte. Met een traag vormend infiltraat, wordt het verloop van de ziekte gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van koorts met een soepele toename van de intensiteit van het pijnsyndroom.

Een terugkerend beloop is mogelijk, waarbij tegen de achtergrond van een afname van het infiltraat, de klinische symptomen verdwijnen, het pijnsyndroom minder uitgesproken wordt, maar wanneer een beperkte purulente focus wordt gevormd binnen het verminderde infiltraat, nemen de symptomen sterk toe.

Als zich een abces vormt in de postoperatieve periode (als een complicatie van een operatie), kan de ontwikkeling van de ziekte op twee manieren verlopen. In het eerste geval, na de operatie, verbetert het welzijn van de patiënt, normaliseert de temperatuur en na de vorming van een etterende focus, nemen karakteristieke symptomen toe. In het tweede geval normaliseert de temperatuur na chirurgische behandeling niet en blijft deze bestaan ​​totdat het abces wordt geopend.

Een abces kan onafhankelijk in het darmlumen breken, terwijl de toestand van de patiënt dramatisch verbetert. In het geval van het openen van een abces in de buikholte kunnen zich foci van verdoofde etterige ontsteking, diffuse peritonitis vormen.

diagnostiek

Een darmabces heeft een klinisch beeld vergelijkbaar met andere etterende ontstekingsziekten van de buikholte, wat de diagnose bemoeilijkt. De basis voor de veronderstelling van de ontwikkeling van een darmabces is een karakteristieke symptomatologie in combinatie met anamnese-gegevens die een mogelijke bron van infectie of chirurgie aangeven. Het is noodzakelijk om deze ziekte te onderscheiden van abcessen van de buikholte van andere lokalisaties: inter-intestinaal abces , subfreen abces , Douglas abces , andere intraorganische abcessen.

Een objectief onderzoek van de patiënt, de gastro-enteroloog bepaalt de spierspanning van de buikwand, een opgeblazen gevoel, scherpe pijn bij palpatie in het gebied dat overeenkomt met de lokalisatie van het abces. Laboratoriumtekens van deze pathologie zijn een scherpe leukocytose met een verschuiving van de formule naar links, versnelde ESR.

Radiologische methoden zijn cruciaal in de diagnose. Radiografie van de buikholte maakt het mogelijk om de formatie te visualiseren met een vloeistofniveau (een kenmerkend teken van abcessen). Bij het uitvoeren van röntgenfoto's met contrasterende de darm , wordt de verandering in de interne contour in de abceszone bepaald.

Echografie van de buikholte in het gebied van lokalisatie van het abces bepaalt een echo-negatieve formatie met een capsule en heterogene vloeibare inhoud.

Als de beschreven diagnostische methoden worden gebruikt, is de diagnose moeilijk, wordt computertomografie, magnetische resonantiebeeldvorming, MSCT van de buikholte uitgevoerd. Deze methoden zijn zeer informatief.

Darmabcesbehandeling

De basis voor de behandeling van darmabcessen is de chirurgische verwijdering van een abces in combinatie met massale antibioticatherapie. Antibiotica worden voorgeschreven uit de groepen cefalosporines, aminoglycosiden, fluorochinolonen, effectief tegen aerobe, anaërobe flora. Chirurgische behandeling bestaat uit het openen van de focus van etterende ontsteking, de revalidatie en drainage. Laparotomische toegang wordt gebruikt, waarvan de lokalisatie wordt bepaald door de plaats van het abces.

Als de lokalisatie van de etterende focus niet duidelijk is gedefinieerd of er diagnostische problemen zijn, wordt een mediane laparotomie uitgevoerd, waardoor de chirurg toegang heeft tot alle delen van de darm. Met schade aan de laatste delen van de darm is chirurgie door transrectale toegang mogelijk. Zorg ervoor dat de focus van etterende ontsteking wordt afgevoerd voor daaropvolgende aspiratie van de ontlading en wassen.

Voorspelling en preventie

Met tijdige diagnose, adequate chirurgische behandeling, goede afvoer van de focus, de benoeming van antibiotica die zeer effectief zijn tegen de ziekteverwekker, is de prognose van darmabces gunstig. Meerdere abcessen, complicaties in de vorm van peritonitis, sepsis verslechteren de prognose.

Preventie van pathologie is de tijdige behandeling van patiënten voor gekwalificeerde hulp, adequate behandeling van ziekten die een abces kunnen veroorzaken, een kwalitatieve herziening van de buikholte tijdens chirurgische ingrepen en een goed beheer van patiënten in de postoperatieve periode.

literatuur
1. Algemene chirurgie / Gostishchev VK - 2002
2. Algemene chirurgie / Petrov S.V. - 1999
3. Klinische chirurgische etterende chirurgie: een gids voor artsen / Gostishchev V.K. - 2016
4. Buikoperatie. Praktische gids / Grigoryan R.A. 2006
ICD-10-code
K65.0
Deel dit
Deel dit
Beoordeel het artikel!
4 / 5 Artikelbeoordeling 4/5
beoordelingen: 4

Darmabces - behandeling in Moskou

Procedures en operaties Gemiddelde prijs
Gastro-enterologie / diagnostiek in gastro-enterologie / echografie in gastro-enterologie
vanaf 170 p. 1042 adressen
Gastro-enterologie / Consulten in Gastro-enterologie
vanaf 563 p. 627 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Radiografie in gastro-enterologie
vanaf 330 p. 293 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Radiografie in gastro-enterologie
vanaf 1000 r. 140 adressen
Chirurgie / Consultatie van chirurgen
vanaf 500 r. 563 adressen
Chirurgie / Consultatie van chirurgen
vanaf 1000 r. 5 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Diagnostische operaties in gastro-enterologie
25339 p. 60 adressen

Reacties op het artikel

Nicholas
03 oktober 2019
2019/03/10
Palpatie tederheid in de buurt van navel
antwoord
0
Jouw reactie
Uw beoordeling:
Uw beoordeling
We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.