artikel bijgewerkt 05/05/2019
Bijgewerkt 05/07/2019
67K weergaven

( Отграниченный перитонит ) Abces van de buikholte ( afgebakende peritonitis )

Een abces van de buikholte is een beperkt abces in de buikholte, ingesloten in een pyogene capsule. Kenmerken van de kliniek zijn afhankelijk van de locatie en de grootte van de etterende focus; veel voorkomende manifestaties van abces in de buik zijn pijn en lokale spanning van de buikspieren, koorts, darmobstructie, misselijkheid, enz. De diagnose van het abces omvat een panoramische radiografie van de buikholte, echografie en CT van de buikholte. De behandeling bestaat uit het openen, aftappen en ontsmetten van het abces; enorme antibiotische therapie.

ICD-10

Перитонит K65 Peritonitis

Algemene informatie

In brede zin omvatten abdominale abcessen bij abdominale chirurgie intraperitoneale (intraperitoneale), retroperitoneale (retroperitoneale) en intraorganische (intraorganische) abcessen. Intraperitoneale en retroperitoneale abcessen bevinden zich in de regel in het gebied van de anatomische kanalen, zakken, zakken van de buikholte en cellulaire ruimten van retroperitoneale vezel. Intraorganische abcessen van de buikholte worden vaker gevormd in het parenchym van de lever , pancreas of orgelwanden.

De plastische eigenschappen van het peritoneum, evenals de aanwezigheid van verklevingen tussen het pariëtale blad, omentum en organen, helpen ontstekingen te beperken en de vorming van een soort pyogene capsule die de verspreiding van het purulente proces voorkomt. Daarom wordt een abces van de buikholte ook "afgebakende peritonitis" genoemd.

Abdominaal abces

redenen

In 75% van de gevallen bevinden abcessen zich intra- of retroperitoneaal; in 25% - intraorgan. De pyogene abcesflora is vaak polymicrobieel en combineert aerobe (colostridia, bacteroïden, fusobacteriën) microbiële associaties (aerobe (Escherichia coli, Proteus, stafylokokken, streptokokken, etc.). Oorzaken van het abces:

  • Peritonitis . In de meeste gevallen wordt de vorming van abdominale abcessen geassocieerd met secundaire peritonitis, die ontstaat als gevolg van inname van darminhoud in de vrije buikholte met geperforeerde blindedarmontsteking ; bloed, effusie en pus tijdens drainage van hematomen, anastomotische insufficiëntie, postoperatieve pancreasnecrose , verwondingen, enz. Typische plaatsen van lokalisatie zijn een groot omentum, mesenterium, bekken, lumbale regio, subfrenische ruimte, oppervlakte- of weefseldikte van parenchymale organen.
  • Infectieuze processen in het bekken . De oorzaak van het abces kan purulente ontsteking van de vrouwelijke geslachtsorganen zijn - acute salpingitis , adnexitis, parametritis, pyovar, pyosalpinx , tubo-ovarium abces .
  • Ziekten van het spijsverteringskanaal . Er zijn buikabcessen als gevolg van pancreatitis : in dit geval wordt hun ontwikkeling geassocieerd met de werking van pancreasenzymen op de omliggende vezel, waardoor een uitgesproken ontstekingsreactie ontstaat. In sommige gevallen ontwikkelt zich een abces in de buik als een complicatie van acute cholecystitis of perforatie van een maagzweer en darmzweren, de ziekte van Crohn .
  • Retroperitoneale infecties . Psoasabces kan het gevolg zijn van osteomyelitis van de wervelkolom, tuberculeuze spondylitis, paranefritis .

classificatie

Volgens de leidende etiologische factor worden microbiële (bacteriële), parasitaire en necrotische (abacteriële) abcessen van de buikholte onderscheiden.

In overeenstemming met het pathogenetische mechanisme worden posttraumatische, postoperatieve, geperforeerde en metastatische zweren onderscheiden.

Op locatie ten opzichte van het peritoneum worden abcessen verdeeld in retroperitoneale, intraperitoneale en gecombineerd; door het aantal zweren - enkelvoudig of meervoudig.

Door lokalisatie worden gevonden:

symptomen

Bij het begin van de ziekte, bij elk type abces in de buik, prevaleren algemene symptomen: intoxicatie, intermitterende (intermitterende) koorts met hectische temperatuur, koude rillingen, tachycardie . Misselijkheid , verlies van eetlust en braken worden vaak opgemerkt; verlamde darmobstructie ontwikkelt zich, ernstige pijn in het abcesgebied, spanning van de buikspieren wordt bepaald. Het symptoom van spierspanning in de buik is het meest uitgesproken bij abcessen gelokaliseerd in het mesogastrium; zweren van subfrene lokalisatie treden in de regel op met uitgewiste lokale symptomen. Bij subfrene abcessen kan pijn in het hypochondrium bij inademing met straling naar de schouder en schouderblad, hoesten, kortademigheid verstoren.

Symptomen van bekkenabcessen zijn onder meer buikpijn, toegenomen plassen, diarree en tenesmus als gevolg van reflexirritatie van de blaas en darmen. Retroperitoneale abcessen worden gekenmerkt door lokalisatie van pijn in de onderrug; terwijl de intensiteit van pijn toeneemt met flexie van het onderste lidmaat in het heupgewricht. De ernst van de symptomen is geassocieerd met de grootte en lokalisatie van het abces, evenals met de intensiteit van de antimicrobiële therapie.

diagnostiek

Gewoonlijk vestigt de buikchirurg tijdens het eerste onderzoek de aandacht op de geforceerde positie van de patiënt, die hij neemt om zijn toestand te verlichten: liggend op zijn zij of rug, half zittend, buigen, enz. De tong is droog, bedekt met een grijsachtige coating, de maag is licht gezwollen. Palpatie van de buik onthult pijn in de afdelingen die overeenkomen met de lokalisatie van etterende formatie (in het hypochondrium, de diepte van het bekken, enz.). De aanwezigheid van een subfreen abces wordt gekenmerkt door asymmetrie van de borst, uitstekende intercostale ruimte en onderste ribben. In een algemene bloedtest worden leukocytose, neutrofilie, versnelling van ESR gedetecteerd.

CT-scan van de buik. Subfreen abces na splenectomie. Vochtophoping in het abdominale kwadrant linksboven

Een doorslaggevende rol bij de diagnose van abces in de buik wordt gegeven aan röntgenonderzoek. In de regel onthult een onderzoeksradiografie van de buikholte een extra formatie met een vloeistofniveau. Met een contraststudie van het maagdarmkanaal ( röntgenfoto van de slokdarm en maag, irrigoscopie , fistulografie) wordt de verplaatsing van de maag- of darmlussen door infiltratie bepaald. In geval van inconsistentie van postoperatieve hechtingen komt het contrastmedium vanuit de darm in de abcesholte. Echografie van de buikholte is het meest informatief met een abces van de bovenste delen. Met de moeilijkheden van differentiële diagnose, zijn CT-scan en diagnostische laparoscopie geïndiceerd.

Behandeling van abces in de buik

Chirurgische behandeling wordt uitgevoerd onder het mom van antibiotische therapie (aminoglycosiden, cefalosporines, fluorochinolonen, imidazolderivaten) om aerobe en anaërobe microflora te onderdrukken. De principes van chirurgische behandeling van alle soorten abcessen omvatten opening en afvoer , en het uitvoeren van adequate revalidatie. Toegang wordt bepaald door de lokalisatie van het abces: subfrene abcessen worden extraperitoneaal of transperitoneaal geopend; abcessen van Douglas-ruimte - transrectaal of transvaginaal; psoas abces - van lumbotomische toegang, etc.

Laparoscopische abdominale abcesdrainage

In aanwezigheid van meerdere abcessen wordt een brede opening van de buikholte uitgevoerd. Na de operatie blijft er drainage over voor actieve aspiratie en wassen. Kleine, enkele, subfrene abcessen kunnen percutaan worden afgetapt onder echografie. Met onvolledige evacuatie van pus is er echter een grote kans op een abcesherhaling of de ontwikkeling ervan op een andere plaats in de subdiaphragmatische ruimte.

Voorspelling en preventie

Met een enkel abces is de prognose vaak gunstig. Complicaties van een abces kunnen een doorbraak zijn van pus in de vrije pleurale of buikholte, peritonitis, sepsis . Preventie vereist de tijdige eliminatie van acute chirurgische pathologie, gastro-enterologische aandoeningen, ontstekingsprocessen van het genitale gebied van de vrouw, adequaat beheer van de postoperatieve periode na interventies aan de buikorganen.

ICD-10-code
K65
Deel dit
Deel dit
Beoordeel het artikel!
4.3 / 5 Artikel beoordeling 4.3 / 5
beoordelingen: 24

Abces van de buikholte - behandeling in Moskou

Procedures en operaties Gemiddelde prijs
Gastro-enterologie / diagnostiek in gastro-enterologie / echografie in gastro-enterologie
vanaf 170 p. 1042 adressen
Gastro-enterologie / Consulten in Gastro-enterologie
vanaf 563 p. 627 adressen
Gastro-enterologie / diagnostiek in gastro-enterologie / echografie in gastro-enterologie
vanaf 300 r. 616 adressen
Chirurgie / Consultatie van chirurgen
vanaf 500 r. 563 adressen
Proctologie / consulten in proctologie
vanaf 563 p. 367 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Radiografie in gastro-enterologie
vanaf 330 p. 293 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Radiografie in gastro-enterologie
vanaf 965 p. 200 adressen
Diagnostiek / Computertomografie (CT) / CT-scan van interne organen
vanaf 1500 r. 199 adressen
Diagnose / MRI / MRI van de buikholte en retroperitoneale ruimte
vanaf 3700 p. 193 adressen
Proctologie / Diagnostiek in proctologie / Radiografie in proctologie
vanaf 440 p. 175 adressen

Reacties op het artikel

U kunt uw medische geschiedenis delen die u heeft geholpen buikabcessen te behandelen.

Jouw reactie
Uw beoordeling:
Uw beoordeling
We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.