artikel bijgewerkt 06/12/2019
Bijgewerkt 06/12/2019
39.6K weergaven

Dislocaties van de borstel

Dislocatie van de botten van de hand is de verplaatsing van de gewrichtsoppervlakken van de botten van de hand ten opzichte van elkaar als gevolg van traumatisch letsel. Het klinische beeld bestaat uit oedeem, misvorming van de hand en scherpe pijn op het gebied van schade. Penseelbewegingen zijn onmogelijk of sterk beperkt. De diagnose wordt vastgesteld rekening houdend met de anamnese, klachten van patiënten, resultaten van een objectief onderzoek en röntgenonderzoek. Behandeling omvat gesloten of open reductie van ontwrichting, aanbrengen van een gipsverband. In de herstelperiode worden fysiotherapie, massage en oefentherapie uitgevoerd.

  ICD-10

  S63.1 S63.0 S63.1

  Algemene informatie

  Dislocaties van de botten van de hand vertegenwoordigen 5% van het totale aantal dislocaties . Schade wordt ingedeeld in waar, perilunair, perilad-maan, peritrihedral-maan, extra-scapular-perilunar, extracavity-translunar, dislocaties van de metacarpale botten en falanx van de vingers. Kenmerken van de dislocatie van de hand worden bepaald door de anatomische structuur van het gewricht, de positie van de hand en de werkingsrichting van de krachten die letsel veroorzaken.

  redenen

  De oorzaak van het letsel is meestal een val met de nadruk op de hand of een directe slag op het polsgewricht. In de meeste gevallen treedt schade op in het dagelijks leven, minder vaak is een sport- of werkblessure een etiofactor.

  lijkschouwing

  Bij de vorming van het polsgewricht betrokken van bovenaf - de gewrichtsoppervlakken van de straal en de ulna, van de bodem - acht kleine botten van de pols. De botten van de pols zijn gerangschikt in twee rijen. Bepaalde anatomische kenmerken van het polsgewricht veroorzaken dislocaties van de lunate en scaphoid botten in de bovenste rij van de pols. De resterende botten van de pols ontwrichten zelden.

  Soorten dislocaties van de borstel

  Echte penseeldislocaties

  Zelden waargenomen. Met echte dislocaties van de hand, zijn de gewrichtsoppervlakken van de bovenste rij van de botten van de pols, samen met de hand, volledig verplaatst ten opzichte van het gewrichtsoppervlak van de straal. Vaak is er een volledige dislocatie van de hand, minder vaak - een volle palm. Volledige dislocaties van de hand kunnen worden gecombineerd met een breuk van de straal en de styloïde processen.

  Perilunaire dislocatie van de borstel

  Ze vormen ongeveer 90% van het totale aantal dislocaties van de borstel. Treedt op bij vallen met de nadruk op de borstel of een scherpe gewelddadige extensie van de borstel. Met perilunaire dislocatie van de hand blijft er contact tussen de maan en radiale botten en worden de resterende botten van de pols naar achteren en naar het midden verplaatst. Perilunaire dislocatie van de hand gaat soms gepaard met fracturen van de trihedrale, scafoïde botten en styloïde processen.

  Perilad-maan dislocatie van de borstel

  De lunate en scaphoid botten blijven op hun plaats. De resterende botten van de pols worden naar achteren en naar het midden verschoven.

  Perithehedrale-maan dislocatie van de borstel

  Het is uiterst zeldzaam. De trihedrale en scafoïde botten blijven op hun plaats. De resterende botten van de pols worden naar achteren en naar het midden verschoven.

  Amyloïde-perilunaire dislocatie van de hand

  Noodzakelijk gecombineerd met een scafoïdbreuk. Met deze dislocatie behouden het lunate bot en het centrale fragment van de scafoïde hun locatie. De resterende botten van de pols samen met het distale (verder van het midden gelegen) fragment van de scafoïde worden naar achteren verschoven.

  Extra-halve maan-maan dislocaties van de hand

  Begeleid door een breuk van de lunate en scaphoid botten. In dit geval blijven de proximale (centrale) botfragmenten op hun plaats, terwijl de distale polsen samen met de rest van de botten naar achteren en naar het midden worden verplaatst.

  Metacarpale dislocaties

  Metacarpale botten zijn korte buisvormige botten die de pols verbinden met de botten van de vingers. De metacarpale botten worden strak gehouden door de ligamenten, zodat ze zelden ontwrichten. Dislocaties van de metacarpale botten worden bijna altijd gecombineerd met hun fracturen. De reductie van de metacarpale botten wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Gebruik chirurgische technieken, als instabiliteit niet mogelijk is, met fixatie - fixatie met Kirschner-spaken.

  Dislocaties van de vingers

  Dislocaties in de interfa>Dislocatie van de vinger gaat gepaard met vervorming, zwelling en scherpe pijn. Beweging in een gewond gewricht is niet mogelijk. Dislocatie wordt gecorrigeerd door aan de vinger te trekken. De onmogelijkheid van reductie is meestal te wijten aan inbreuk op de zachte weefsels. In dit geval wordt operationele reductie uitgevoerd.

  Symptomen van penseeldislocaties

  Patiënten klagen over hevige pijn op het gebied van schade. Het polsgewricht en het proximale deel van de hand zijn gezwollen, scherp pijnlijk. Beweging in het gewricht is onmogelijk of sterk beperkt. Met een echte dislocatie van de hand wordt de veerweerstand tegen passieve bewegingen bepaald.

  Alle dislocaties in de rug gaan gepaard met uitpuilen op de rug van de hand en flexie van de vingers. Wanneer de mediane zenuw wordt samengedrukt, wordt een overtreding van de gevoeligheid in de innervatiezone gedetecteerd. De uiteindelijke diagnose wordt vastgesteld op basis van röntgenfoto's in twee, en in twijfelachtige gevallen - in drie projecties.

  Hand dislocatie behandeling

  Patiënten moeten onverwijld contact opnemen met de afdeling Traumatologie en orthopedie of een traumacentrum. Het aansturen van nieuwe dislocaties wordt uitgevoerd door een traumatoloog onder anesthesie, lokale of geleidingsanesthesie. De arm van de patiënt is in een rechte hoek gebogen bij het ellebooggewricht. De assistent houdt het ledemaat vast in het onderste derde deel van de schouder. De traumatoloog trekt de onderarm >

  Na het instellen wordt de borstel gebogen in een hoek van 40 °. De patiënt krijgt een gipsverband van de elleboog tot de basis van de vingers. Twee weken later wordt de borstel in een neutrale positie gebracht en opnieuw gedurende twee weken gefixeerd. Als instabiliteit in het gewricht na reductie wordt bepaald, wordt fixatie met Kirchner-spaken uitgevoerd. Als het onmogelijk is om de herpositionering te sluiten en een chronische dislocatie van de hand een speciaal afleidingsapparaat op te leggen.

  Mediane zenuwcompressie is een indicatie voor dringende chirurgische behandeling . De postoperatieve fixatieperiode in geval van extra-sacculaire perilunaire dislocaties is 3-4 maanden, met de resterende dislocaties van de hand - 4-6 weken. Onmiddellijk nadat de dislocatie is hersteld, wordt de patiënt aanbevolen om de gewrichten van de vingers te verplaatsen. Na het verwijderen van de gipsverband worden fysiotherapie, massage en therapeutische oefeningen voorgeschreven om het polsgewricht te ontwikkelen.

  literatuur
  1. Atlas van traumatische dislocaties / M.I. Sinilo
  2. Traumatologie en orthopedie / ed. NV Kornilov
  3. Traumatologie en orthopedie / Yu.G. Shaposhnikov
  4. Traumatology / G.P. Boilermakers
  ICD-10-code
  S63.0
  S63.1
  Deel dit
  Deel dit
  Beoordeel het artikel!
  4.7 / 5 Artikelbeoordeling 4.7 / 5
  beoordelingen: 6

  Dislocaties van de handbehandeling in Moskou

  Procedures en operaties Gemiddelde prijs
  Traumatologie-orthopedie / Consulten in traumatologie en orthopedie
  vanaf 563 p. 447 adressen
  Reumatologie / Hardwareonderzoek bij reumatologie / Echografie van het bewegingsapparaat
  vanaf 500 r. 450 adressen
  Diagnostiek / X-ray / gezamenlijke X-ray
  vanaf 330 p. 295 adressen
  Diagnose / röntgenfoto / röntgenfoto van ledematen
  vanaf 300 r. 258 adressen
  Traumatologie-orthopedie / operaties aan gewrichten van de bovenste ledematen / operaties aan het polsgewricht
  33208 p. 60 adressen
  Diagnose / röntgenfoto / röntgenfoto van ledematen
  vanaf 350 r. 165 adressen
  Diagnostiek / Computertomografie (CT) / CT-scan van het bewegingsapparaat
  vanaf 2340 p. 143 adressen
  Diagnose / MRI / MRI van het bewegingsapparaat
  vanaf 3600 p. 136 adressen
  Diagnostiek / Computertomografie (CT) / CT-scan van het bewegingsapparaat
  vanaf 2200 p. 113 adressen
  Traumatologie-orthopedie / radiodiagnostiek / MRI in traumatologie
  vanaf 3750 p. 28 adressen

  Reacties op het artikel

  Lyudmila
  30 juni 2019
  2019/06/30
  De dislocatie van de rechterhand was >
  antwoord
  0
  Jouw reactie
  Uw beoordeling:
  Uw beoordeling
  We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
  Informatie gepubliceerd op de site,
  alleen bedoeld ter referentie
  en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
  Raadpleeg zeker uw arts!

  Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.