artikel bijgewerkt 02/19/2019
Bijgewerkt 02/19/2019
119K weergaven

diverticulitis

Diverticulitis is een darmaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van het blind eindigende uitsteeksel van de wand (diverticulum). De pathologische toestand manifesteert zich door periodieke pijn in de onderbuik, voornamelijk aan de linkerkant, overstuur ontlasting, milde bloeding, koorts, algemene zwakte, minder vaak - misselijkheid en braken. Voor de diagnose van diverticulitis worden endoscopie van de dikke darm, irrigoscopie, echografie van de buikholte, laparoscopie en laboratoriumonderzoeksmethoden gebruikt. Behandeling van pathologie bestaat uit de benoeming van antibiotica en chirurgische interventie volgens indicaties.

ICD-10

Дивертикулярная болезнь кишечника K57 Diverticulaire darmziekte

Algemene informatie

Diverticulitis is een inflammatoire darmziekte die zich ontwikkelt tegen de achtergrond van stagnatie van darminhoud in diverticula - uitsteeksel van de darmwand. Het wordt 1,5 keer vaker waargenomen bij vrouwen dan bij mannen. Deze pathologische aandoening wordt voornamelijk geregistreerd bij mensen ouder dan 40 jaar, minder vaak bij kinderen. Ondanks het feit dat intestinale diverticula aanwezig zijn bij 50% van de mensen ouder dan 60 jaar, treedt het ontstekingsproces op bij slechts 20% van deze patiënten. On>klinische proctologie en gastro-enterologie.

diverticulitis

Oorzaken van diverticulitis

Ontsteking ontwikkelt zich op de plaats van lokalisatie van het diverticulum, dat eruitziet als een blind uitsteeksel van een hol orgel. Diverticulums worden gevonden bij een groot aantal mensen, maar ze worden gecompliceerd door diverticulitis bij slechts een vijfde van de patiënten. Dit pathologische proces vindt plaats onder invloed van verschillende oorzaken die ontstekingen veroorzaken. Vooral diverticulitis kan zich ontwikkelen met voedsel dat arm is aan vezels, omdat dit leidt tot constipatie. Als een persoon minder dan 30 g voedingsvezels per dag met voedsel consumeert, heeft hij een verhoogd risico op deze pathologie. Bij dergelijke patiënten is de darminhoud dicht en onvoldoende bevochtigd, wat leidt tot stagnatie van ontlasting, schade aan het slijmvlies, activering en verhoogde reproductie van pathogene darmflora. Tegen de achtergrond van deze veranderingen ontwikkelt zich diverticulitis.

Een van de oorzaken van de ziekte is een ontstekingsproces in de dikke darm. In het bijzonder kan diverticulitis zich ontwikkelen tegen de achtergrond van spastische, ulceratieve of infectieuze colitis , evenals verschillende darminfecties. Infectieuze agentia kunnen in diverticula vallen en zich daar actief vermenigvuldigen. Met een verzwakking van de lokale immuunrespons leiden bacteriën tot de ontwikkeling van diverticulitis. Het risico op dit pathologische proces neemt toe met de leeftijd, wat gepaard gaat met een afname van de spierspanning en een afname van de peristaltiek. Bovendien wordt bij oudere mensen het darmslijmvlies dunner en neemt de lokale immuniteit geleidelijk af.

Diverticulums kunnen ontstoken raken met dysbiose of met een afname van de algemene immuniteit. Helminth-infectie leidt vaak tot schade aan het slijmvlies en verstoring van de microflora, terwijl gunstige omstandigheden ontstaan ​​voor de reproductie van pathogene bacteriën, die het slijmvlies van diverticula bevolken. Bij het optreden van diverticulitis speelt een erfelijke aanleg een essentiële rol.

Symptomen van diverticulitis

Pathologie heeft geen typische symptomen, vaak genomen als een aanval van acute appendicitis , ziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen of nierziekte. Een van de be>

Het volgende be>constipatie . Constipatie kan te wijten zijn aan het feit dat het aangetaste deel van de darm krampachtig is en het lumen ervan smaller wordt. Bij darmontspanning treedt vervolgens diarree op. De oorzaak van diarree kan ook een schending zijn van de absorptie van water in de dikke darm tegen de achtergrond van diverticulitis. Met deze pathologische aandoening kan bloed in de ontlasting worden bepaald. Het verschijnen van bloederige afscheiding is te wijten aan het feit dat bloedende zweren en erosie kunnen ontstaan ​​op de plaats van lokalisatie van het diverticulum tijdens ontsteking. Spotten is meestal niet overvloedig. Ze verschijnen in de vorm van bloedsporen op toiletpapier of ontlasting na ontlasting. Bloeding treedt alleen op bij 10% van de patiënten die aan diverticulitis lijden. In zeldzame gevallen kan een ontstoken diverticulum perforeren en de inhoud ervan komt in de buikholte, waardoor peritonitis wordt veroorzaakt.

Met een uitgesproken ontstekingsreactie manifesteert diverticulitis zich door hyperthermie. Koorts zal in dit geval worden geassocieerd met het binnendringen van specifieke stoffen in de bloedbaan - pyrogenen. Een stijging van de temperatuur met diverticulitis treedt op als gevolg van de activering van de afweer van het lichaam gericht op het bestrijden van ontstekingen. Symptomen van diverticulitis zijn ook vaak misselijkheid , verlies van eetlust, braken en algemene zwakte - klinische manifestaties van intoxicatie.

diagnostiek

Lichamelijk onderzoek speelt een be>de proctoloog het ontstoken en krampachtige deel van de dikke darm. Een groot diverticulum wordt meestal gevoeld in de vorm van een ronde, pijnlijke formatie. Wanneer er in het gebied van het ontstoken diverticulum wordt gedrukt, treedt pijn op. Om diverticulitis te diagnosticeren, worden instrumentele onderzoeksmethoden gebruikt: endoscopie van de dikke darm ( colonoscopie ), radiografie met contrast, echografie van de buikorganen en, in sommige gevallen, laparoscopie . Van laboratoriummethoden worden een algemene bloedtest en een beoordeling van biochemische parameters gebruikt.

Colonoscopie is de be>colitis ulcerosa , constipatie, darmobstructie en een tumor van de dikke darm mogelijk . Tijdens endoscopie van de dikke darm met diverticulitis worden beschadigde diverticulummonden met ontsteking van het slijmvlies eromheen gevonden. De studie maakt het mogelijk om de locatie van bloedingslocaties te verduidelijken en de intensiteit van bloedingen te beoordelen.

Een röntgenonderzoek van de dikke darm met barium ( irrigoscopie ) stelt u in staat diverticulitis te diagnosticeren als colonoscopie niet mogelijk is, of het geeft gemengde resultaten. Röntgenafwijkingen worden gedefinieerd als rondvormige formaties met een diameter van 0,5 tot 5 cm. Bij diverticulitis worden enkele en meerdere uitsteeksels zichtbaar gemaakt op de röntgenfoto en hebben de randen van de diverticula ongelijke gekartelde contouren. Als, tegen de achtergrond van deze pathologische toestand, het diverticulum perforeert met de vorming van een fistel, dan zal tijdens de radiografie de fistel worden gevisualiseerd in de vorm van een contrasterend koord, dat zich in de richting van andere organen verspreidt.

Met echografie van de buikorganen kunt u een toename van de dikte van de darmwanden detecteren, wat vaak voorkomt bij diverticulitis. Als het diverticulum gevuld is met ontlasting, kan het op een echografie worden gezien als een zakachtig uitsteeksel met dichte inhoud. Met Laparoscopie kunt u een ontstoken diverticulum visualiseren en dit onmiddellijk verwijderen. Een be>

Diverticulitis behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de proctologie-afdeling of op poliklinische basis. De be>

In sommige gevallen zijn patiënten met diverticulitis geïndiceerd voor chirurgische behandeling. Het wordt uitgevoerd met ettering van het diverticulum, intense bloedingen, de vorming van fistels, frequente exacerbaties van diverticulitis, darmobstructie en peritonitis. Afhankelijk van de situatie kan een chirurgische behandeling die bestaat uit het verwijderen van een ontstoken diverticulum worden uitgevoerd zoals gepland of dringend.

Voorspelling en preventie

Met een tijdige juiste behandeling is de prognose van diverticulitis gunstig. Voor de preventie van de ziekte worden regelmatige sporten, vezelrijk voedsel eten, veel drinken (minstens 2 liter per dag) en het behoud van immuniteit aanbevolen. Constipatie en traumatische manipulaties in de dikke darm moeten ook worden vermeden. Al deze preventieve maatregelen zullen de kans op het ontwikkelen van diverticulitis bij patiënten met intestinale diverticulosis minimaliseren.

literatuur
1. Diverticulaire ziekte van de dikke darm. Leerboek voor artsen / Mayev I.V., Dicheva D.T., Andreev D.N., Lebedeva E.G., Baeva T.A. - 2015
2. Diverticulaire ziekte van de dikke darm: klinische vormen, diagnose en behandeling / Butorova LI - 2011
3. Diverticulosis en diverticulitis van de dikke darm / Vermann K., Fryumorgen P. - 2007
ICD-10-code
K57
Deel dit
Deel dit
4.6 / 5 Artikelbeoordeling 4.6 / 5
beoordelingen: 32

Diverticulitis - behandeling in Moskou

Procedures en operaties Gemiddelde prijs
Gastro-enterologie / diagnostiek in gastro-enterologie / echografie in gastro-enterologie
vanaf 170 p. 1042 adressen
Gastro-enterologie / Consulten in Gastro-enterologie
vanaf 563 p. 627 adressen
Proctologie / Diagnostiek in proctologie / Endoscopie in proctologie
vanaf 2500 r. 389 adressen
Proctologie / consulten in proctologie
vanaf 563 p. 367 adressen
Proctologie / Diagnostiek in proctologie / Radiografie in proctologie
vanaf 1520 p. 150 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Radiografie in gastro-enterologie
vanaf 1000 r. 140 adressen
Gastro-enterologie / Chirurgie in de dunne darm / Resectie van de dunne darm
64691 p. 35 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Diagnostische operaties in gastro-enterologie
25339 p. 60 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Laboratoriumonderzoek in gastro-enterologie
456 p. 453 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Laboratoriumonderzoek in gastro-enterologie
1559 p. 403 adressen

Reacties op het artikel

U kunt uw medische geschiedenis delen die u heeft geholpen diverticulitis te behandelen.

Jouw reactie
Uw beoordeling:
Uw beoordeling
We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.