artikel bijgewerkt 04/15/2019
Bijgewerkt 15/04/2019
5.45K views

Buikmigraine

Abdominale migraine is een paroxismale idiopathische aandoening die wordt gekenmerkt door afleveringen van pijn in het centrale deel van de buik die 1-72 uur aanhoudt. Een pijnaanval gaat gepaard met dyspeptische, vasomotorische verschijnselen. Abdominale migraine wordt gediagnosticeerd op basis van klinische symptomen na uitsluiting van een mogelijke causale pathologie uit het spijsverteringskanaal, de nieren en de hersenen. De behandeling omvat maatregelen gericht op het stoppen van abdominalgie (NSAID's, gecombineerde analgetica, triptanen, anti-emetica) en therapie tijdens de interparoxysmale periode (preventieve medicamenteuze behandeling, therapietrouw, uitsluiting van triggers).

ICD-10

Другая мигрень G43.8 Overige migraine

Algemene informatie

De term "abdominale migraine" (AM) wordt sinds 1921 in de neurologie gebruikt. Omdat deze pathologie voornamelijk bij kinderen en adolescenten voorkomt, werd deze eerder aangeduid als periodieke syndromen van de kindertijd. Later bleek dat dergelijke aandoeningen kunnen worden ontdekt bij volwassen patiënten. Volgens de internationale classificatie van hoofdpijn van 2013 verwijst buikmigraine naar "episodische syndromen die kunnen worden gecombineerd met migraine." Volgens verschillende bronnen worden abiginale migraine waargenomen bij 2-4% van de kinderen. In de meeste gevallen vindt het begin van de ziekte plaats op de leeftijd van 2-10 jaar, het hoogtepunt van klinische manifestaties - op 10-12 jaar. De verhouding tussen zieke meisjes en jongens onder de 20 is 3: 2; bij oudere vrouwen zijn ze 2 keer vaker ziek dan mannen. 70% van de kinderen met AM ervaart vervolgens aanvallen van klassieke migraine cefalgie .

Buikmigraine

Oorzaken van abdominale migraine

De exacte redenen zijn niet vastgesteld, er wordt uitgegaan van een multifactoriële etiologie. Talloze observaties van patiënten met AM hebben de be>maternale neurose . 65% van de patiënten heeft ouders die lijden aan migraine, wat wijst op een erfelijke neiging. Samenvattend de bevindingen geloven veel onderzoekers dat buikmigraine optreedt wanneer ze worden blootgesteld aan psychologische factoren op de achtergrond van een genetisch bepaalde aanleg.

De triggers die migraine-paroxisme veroorzaken, zijn meestal verschillende psycho-emotionele stress: sterke negatieve of positieve emoties, psychologische stress tijdens een toespraak, slagen voor een examen, enz . Weergevoeligheid is mogelijk. Slaaptekort, fysiek overwerk, een gevoel van honger veroorzaken ook een aanval. Bij sommige patiënten wordt buikmigraine geassocieerd met het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen (vette vissoorten, chocolade, noten), waarvan de uitsluiting leidt tot een afname van de frequentie van afleveringen van buikpijn.

pathogenese

Het mechanisme van AM is niet vastgesteld, het morfologische substraat van de ziekte is afwezig. Overtredingen zijn functioneel van aard, geassocieerd met het bestaan ​​van directe interacties tussen het centrale zenuwstelsel en het maagdarmkanaal, vanwege hun ontwikkeling uit dezelfde embryonale weefsels. Een van de be>

Symptomen van abdominale migraine

Migraine wordt gekenmerkt door voorbijgaande paroxysmata van buikpijn, afgewisseld met asymptomatische intervallen die enkele weken of maanden duren. Buikpijn van matige of ernstige intensiteit is gelokaliseerd in de navelstreek, in 16% van de gevallen is het diffuus. Pijn in de buik wordt door de meeste patiënten gekenmerkt als saai. Pijn treedt op met anorexia , misselijkheid, braken , diarree. Pijn beïnvloedt het vermogen van het kind om normale activiteiten uit te voeren nadelig. Het gedrag van de patiënt is afhankelijk van de leeftijd: jongere kinderen zijn ondeugend, vragen om hun handen, oudere gaan liever liggen, kunnen niet naar school. Vasomotorische reacties zijn typisch: bleekheid van de huid (in 5% van de gevallen - hyperemie), afkoeling van de ledematen.

In 75% van de gevallen wordt buikmigraine 's morgens waargenomen. Soms wordt het uiterlijk voorafgegaan door prodromale verschijnselen in de vorm van anorexia, veranderingen in gedrag of stemming. De duur van de aanval varieert van 1 uur tot 3 dagen, een gemiddelde van 17 uur. Het verdwijnen van pijn tijdens de slaap is kenmerkend. De frequentie van paroxysma's gedurende het jaar varieert van 2 tot 200. Bij de meeste patiënten worden maandelijks abdominale migraine waargenomen, het gemiddelde jaarlijkse aantal aanvallen is 14. Na verloop van tijd neemt het aantal cefalgische migraine-paroxysma's toe die optreden tussen de aanvallen van de buikvorm of tegelijkertijd daarmee toeneemt.

complicaties

Buikmigraine met een hoge frequentie van aanvallen maakt het moeilijk voor kinderen in de voorschoolse leeftijd om kindergroepen bij te wonen, en zorgt ervoor dat scholieren lessen missen. Het pijnsyndroom heeft een negatieve invloed op de psyche van de kinderen, het is gevaarlijk door de vorming van asthenie , neurasthenie , depressieve, hypochondrische karaktereigenschappen. Ernstige complicaties zijn te wijten aan een verkeerde primaire diagnose van AM als een darminfectie, acute buik. Ontoereikende antibiotische therapie veroorzaakt de ontwikkeling van darmdysbiose. Een operatie voor een overdosis acute abdominale pathologie houdt een >

diagnostiek

Diagnostische problemen worden geassocieerd met de niet-specificiteit van symptomen, de gelijkenis met de manifestaties van een aantal gastro-intestinale aandoeningen en een slecht bewustzijn bij kinderartsen van het bestaan ​​van een abdominale variant van migraine. Tijdens de eerste behandeling tijdens de diagnose is het noodzakelijk om de uitsluitend functionele aard van het pijnsyndroom te bevestigen, dat een grondig onderzoek vereist naar de aanwezigheid van anatomische, neoplastische, ontstekingsaandoeningen van het maagdarmkanaal. De lijst met aanbevolen studies omvat:

  • Algemene inspectie. Het wordt uitgevoerd door een kinderarts, gastro-enteroloog. Kenmerkend is de afwezigheid van tekenen van gastro-intestinale schade. De tong is schoon, palpatie van de overbuikheid is pijnloos, er zijn geen symptomen van peritoneale irritatie, de darmen zijn niet verkrampt. Tijdens paroxysma is palpatie van de buik moeilijk vanwege hyperesthesie.
  • Laboratoriumdiagnostiek . Algemene analyse van bloed, urine, coprogram komt overeen met de norm, geeft geen inflammatoire veranderingen weer. Biochemische analyse van bloed zonder pathologische veranderingen. Een normaal niveau van pancreas enzymen (amylase, lipase) elimineert de pathologie van de alvleesklier. Bacteriologische ontlastingcultuur geeft geen aanleiding tot pathogene microflora.
  • Echografie van de buikholte en nieren. Echografie is noodzakelijk om de anatomische structuur van organen te beoordelen, organische pathologie te identificeren. Het is van groot be>echografie van de nieren worden aangevuld met uitscheidingsurografie.
  • Röntgenfoto van de darm. Het wordt uitgevoerd met contrast. Het bevestigt geen afwijkingen in de ontwikkeling, veranderingen in de configuratie en topografie van het slijmvlies. Helpt om neoplasmata, intussusceptie, darmobstructie, de ziekte van Crohn uit te sluiten.
  • Dopplerografie van de abdominale aorta . Typisch voor de meeste patiënten is een toename van de lineaire bloedstroom in de aorta. Veranderingen zijn vooral duidelijk tijdens het onderzoek tijdens paroxysma.
  • MRI van de hersenen . Tomografie wordt aangegeven in aanwezigheid van cephalgia. De studie is noodzakelijk om intracraniële pathologie uit te sluiten: hersentumor, hydrocefalie, cerebrale cyste, intracranieel hematoom.

De diagnose wordt gesteld in overeenstemming met de symptomen van de Romeinse diagnostische criteria en de afwezigheid van andere causale pathologie. Het is van fundamenteel be>salmonellose ), enteropathie, een acute buik , prikkelbare darm syndroom, functionele dyspepsie , pancreatitis en nierziekten.

Abdominale migraine behandeling

De principes van therapie zijn consistent met de behandeling van eenvoudige migraine. Therapeutische maatregelen moeten volledig worden uitgevoerd, inclusief de verlichting van paroxysma's van buikpijn en interictale behandeling. Patiënten worden begeleid door een neuroloog, neuroloog-algoloog . De be>

  • Therapie van paroxysma . Conventionele analgetica zijn niet effectief. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (ibuprofen), gecombineerde codeïne bevattende geneesmiddelen, paracetamol worden gebruikt. Effectieve fondsen van de groep triptanen (sumatriptan, eletriptan), hun gebruik in de pediatrische praktijk is echter beperkt. Herhaaldelijk braken is een indicatie voor de benoeming van anti-emetische geneesmiddelen. Sommige auteurs wijzen op de mogelijkheid om de aanval bij kinderen te stoppen door intraveneuze toediening van valproïnezuur.
  • Preventieve behandeling. Het is noodzakelijk om triggerfactoren te identificeren, een verklarend gesprek met het kind en zijn ouders over de mechanismen van het optreden van aanvallen, de eliminatie van provocerende effecten. Algemene aanbevelingen zijn naleving van slaap en rust, beperking van psychologische en fysieke stress, normalisatie van voeding, uitsluiting van provocerende producten. AM met een hoge frequentie van aanvallen vereist profylactische farmacotherapie. U kunt de volgende medicijnen gebruiken: cyproheptadine, pisotifen, propranolol, sedativa.

Voorspelling en preventie

Nauwkeurige voorspellende gegevens zijn niet beschikbaar. Een overwegend goedaardige koers is karakteristiek. Afzonderlijke studies wijzen op het verdwijnen van buikpijn na het opgroeien. Bij 70% van de pediatrische patiënten verandert buikmigraine, ongeacht de aanwezigheid van migraine-episoden van hoofdpijn, in de loop van de tijd in de klassieke cefalgische vorm. Preventie van AM wordt vergemakkelijkt door een vriendelijke, betrouwbare psychologische sfeer in het gezin, naleving van het dagelijkse regime en voeding, voldoende psycho-emotionele belasting van het kind, overeenkomend met de kenmerken van zijn zenuwstelsel.

literatuur
1. Migraine: huidig ​​begrip van de classificatie, diagnose, therapie en preventie / Morozova OG. // Journal
2. Pijnsyndromen in neurologische praktijk / Ed. AM Wayne. - 2001.
ICD-10-code
G43.8
Deel dit
Deel dit
Beoordeel het artikel!
5 / 5 Artikelbeoordeling 5/5
beoordelingen: 2

Buikmigraine - behandeling in Moskou

Procedures en operaties Gemiddelde prijs
Urologie / diagnostiek in urologie / echografie in urologie
vanaf 100 r. 1061 adres
Gastro-enterologie / diagnostiek in gastro-enterologie / echografie in gastro-enterologie
vanaf 170 p. 1042 adressen
Neurologie / Consultaties in Neurologie
vanaf 500 r. 872 adressen
Gastro-enterologie / Consulten in Gastro-enterologie
vanaf 563 p. 627 adressen
Kindergeneeskunde / Consultaties van kinderspecialisten / Primair consulten van kinderspecialisten
vanaf 600 p. 474 adressen
Neurologie / Diagnostiek in Neurologie / MRI in Neurologie
vanaf 2000 p. 264 adressen
Pediatrics / Pediatric Neurology / Consultations in Pediatric Neurology
vanaf 700 r. 241 adressen
Kindergeneeskunde / Echografie bij kinderen / Echografie van de buikholte bij een kind
vanaf 660 p. 241 adressen
Kindergeneeskunde / kindergeneeskunde / consulten bij kindergeneeskunde
vanaf 700 r. 146 adressen
Gastro-enterologie / Diagnostiek in gastro-enterologie / Radiografie in gastro-enterologie
vanaf 1000 r. 140 adressen

Reacties op het artikel

U kunt uw medische geschiedenis delen die u heeft geholpen bij de behandeling van buikmigraine.

Jouw reactie
Uw beoordeling:
Uw beoordeling
We plaatsen geen opmerkingen die beledigingen of godslastering bevatten
Informatie gepubliceerd op de site,
alleen bedoeld ter referentie
en vervangt geen gekwalificeerde medische zorg.
Raadpleeg zeker uw arts!

Bij gebruik van de sitematerialen is een actieve link vereist.